Nu tänkte jag i alla fall ge det en chans. Inte banta, men väl försöka lägga om kosten lite så jag kan komma i mina snyggjeans nån gång det här livet. Och det är verkligen en djungel där ute; svenssonmetoden GI, den ständigt återkommande stenåldersdieten, dietisternas flaggskepp tallriksmodellen, soppor och pulver (som om inte viktminskning vore nog plågsamt), Hollywoodklassikern och äckeldieten Atkins och så Viktväktarna med pluppar hit och pluppar dit, för att nämna några. Och som vanligt haussas varje ny diet och viktteori upp till tusen av kvällstidningarnas skrikande löp om "så här går du ner 10 kg på 1 vecka" och andra desperata försök att sälja lösnummer.
Det är intressant det där med mat. Det finns så många olika teorier om vad vi bör och inte bör äta. Smör är jättebra enligt vissa, medan det är rena hjärtinfarkten enligt andra. Flytande margarin rekommenderas istället, men hur många tillsatser som aromer, härdat vegetabiliskt fett och E-ämnen är egentligen bra att äta? Lättprodukter fullproppade med aromämnen, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och socker är på väg ut i kylan, för nu ska vi äta feta och naturliga produkter. Men samtidigt varnas vi för att äta så mycket mättat fett som ju finns i smör, standardmjölk och grädde.
Vi står inför ett paradigmskifte i livsmedelsindustrin där ekologisk mat utan konstgjorda tillsatser är det nya svarta (eller gröna?). Ingen vill äta E-ämnen, glutamat eller konserveringsmedel längre. Naturligt och närproducerat ska det vara. Och jag är inte sen att hänga på. Jag och maken har för flera år sedan tagit i hand på att vi så gott det går ska undvika att tillaga halvfabrikat. Inte för att vi är några hälsofreaks eller stjärnkockar, utan för att det är så förbannat äckligt. För det värsta jag vet är "kött" = den där gråa, obestämbara massan med broskbitar i som frysta köttbullar, hamburgare och kebabkött består av. Det är ju bara för äckligt. Det smakar skit, ser ut som skit och man mår skit av det och dessutom får jag svårt att få ut skiten, då mina tarmar är känsliga typer.
En bok som jag faktiskt läst och som ska bli min bibel i köket tills fläsket slutat dallra är den här:

Jag kommer nog knappast att se så där*) bra ut naken, det är ju en pärs att få till det med kläder på. Men jag ska ge det ett ärligt försök.
*) Elitidrottande man är nog svårt att bli ;-).
Jag kan varmt rekommendera "jag vill ju bara sa bra ut naken"-boken (den första alltså) Köpte faktiskt 4 pocket samtidigt för att ge bort till dem jag tycker om. En annan litterär höjdare är "franska kvinnors smala hemligheter". Läs den också.....om man ska njuta av mat alltså (och samtidigt komma i snygg-jeansen)
SvaraRaderaTack för tipsen! För jag vill ju gärna fortsätta äta gott.
SvaraRadera